„Мисия Кестен“ продължава!

Пролетта е вече тук! Настъпи време нашата „Мисия Кестен” да се погрижи за софийските кестени, с поставянето на къщички за синигери!

Къде?
Учениците от 19 СОУ „Елин Пелин”, 20 ОУ „Тодор Минков”, 38 ОУ „Васил Априлов”, 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” и 129 ОУ „Антим I”, заедно с екипа на фондация „Цвете” и с подкрепата на „Списание 8” се погрижиха за кестеновите дървета в шест градини в София – паркът на Военна академия, паркът около НДК, Докторска градина, парк „Заимов”, градините на Медицинска академия и Борисова градина. През тази пролет в Мисията се включиха и учениците от клуб „Млад биолог” при 143 ОУ „Георги Бенковски” които ще се грижат за кестените в парк „Герена”.
Децата картотекираха 567 дървета и събраха окапалата кестенова шума, помагайки по този начин на дърветата да се справят с нападенията на листоминиращия молец. Следващата ни задача е вече в действие – сглобяване и поставяне на къщички за синигери.

Защо къщички и защо синигери?
Птиците играят съществена роля за поддържането на баланса в природата. Те са полезни по много и най-различни начини – често се хранят с вредните насекоми и гризачи и разпространяват семената на растенията.
Доскоро специалистите смятаха, че листоминиращият молец, няма естествени врагове, но се оказа, че големият и синият синигер похапват с удоволствие молеца и неговите ларви. Установено е например, че само една двойка големи синигери заедно с техните малки от двете им люпила, изяждат за една година около 75 килограма насекоми!

Как да помогнем на синигерите да се заселят близо до нас?
Много е просто. В началото на пролетта поставете подходяща къщичка за птици на кестеново или друго дърво в парка или близо до вашия дом. Така ще помогнете на птиците да намерят хубав дом и да излюпят в него малките си.
Синигерът е една от птиците, която приема доста радушно да се засели в изкуствено гнездо (къщичка), поставена от хората. Ако видите синигер, който кълве по външната страна на поставената от вас къщичка, то е защото иска да изпробва дали е достатъчно здрава, преди да се засели в нея. Най-важното при къщичката за синигерите е да направите кръгъл отвор в горната част на предната стена, който да е с подходяща големина. Отворът за синигерите трябва да бъде с диаметър между 28 и 30 милиметра. Така яйцата или малките ще бъдат защитени от по-едри нападатели. Готовата къщичка заковете на поне 2 м височина на избрано от вас дърво, като се постарайте корпусът на къщичката да е леко наклонен напред, така че да не се събира вода.

Ако желаете да научите повече за птиците или искате да помогнете за опазването им, се свържете и посетете сайта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)!

Как да направим къщичка за семейство синигери стъпка по стъпка.