Феромонни капани

Навигация: Начало / Мисия / Феромонни капани

Как да направим сами капан за молци

Стъпка 1:
На гърлото на тъмна двулитрова пластмасова бутилка се изрязват 3-4 правоъгълни отвора с големина 1 на 3 см. През тях молците влизат в капана.

Стъпка 2:
Бутилката се пълни до половината с вода. Вътре, над водата, се закача 1 хапче феромон. Това е женски хормон, чиято миризма привлича мъжките индивиди. Те влизат в бутилката, крилцата им се мокрят от водата и не могат да излетят отново.

Стъпка 3:
Капачката на шишето се пробива с пирон и през нея се прокарва здрава връв или тел, с която капанът се окача на дървото. Ако искате, на самата тел нанизвате и старо CD, за да не влиза дъжд в бутилката. Ако смятате да закачате капана на обществено място, залепете етикетче „Капан за молци”.

Oще за капаните

Капаните се поставят през пролетта, преди кестеновите дървета да са се разлистили напълно. Всяка седмица се долива вода в капана, защото се изпарява. Веднъж месечно се подменя феромонът в бутилката, за да има ефект от действието му. Капанът се поставя в короната на дървото. Хубаво и здраво, за да не падне. Трябва да сте изключително внимателни, тъй като кестените са високи дървета. Използвайте стълба и действайте отговорно. Най-важното „оръжие“ срещу молците: изпадалите листа в края на есента се събират и се заравят на 15 см – една педя, в почвата. Така напролет няма да се излюпят нови поколения вредители.

За повече информация относно феромоните, както и продажба може да се свържете с фирма  Виссер – Опора ООД.